Nacht van Gulpen

Veldlopers Gulpen / Nacht van Gulpen

    Naar de website van “De Nacht van Gulpen” 

In de afgelopen decennia is de Nacht van Gulpen uitgegroeid tot een internationaal wandelevenement van formaat. Een nachtelijke wandelklassieker van 70 km., dwars door het prachtige Heuvelland in Zuid-Limburg. Gemiddeld 1100 wandelaars uit binnen-en buitenland trotseren jaarlijks deze pittige tocht. Juist dat landschap en de opkomende zon tijdens het ochtendgloren geeft de tocht iets heroïeks. Elk jaar is het parcours, dat door WSV De Veldlopers uit Gulpen, wordt uitgezet weer anders. Met zekere regelmaat wordt daarbij gekozen voor een korte uitstap over de landsgrens naar België en/of Duitsland.

De  Nacht van Gulpen start op zaterdagavond om 22.30 uur.

Hierbij zal elk jaar weer een bekend politicus of persoonlijkheid het startschot lossen op de Markt in Gulpen en de wandelaars de duisternis “inschieten”. De eerste 60 km. wordt in groepsverband afgelegd met een gemiddelde snelheid van 5,5 km/uur, aangegeven door zogenaamde baanleiders.Volgens de “nauwkeurigheid van een spoorboekje”worden dan de meest tot de verbeelding sprekende Limburgse cols van de 1e categorie (waaronder de Keutenberg, Koning van Spanje, Eyserbosweg en de Gulpenerberg) ‘bedwongen’. De laatste 10 kilometer mogen de wandelaars op eigen wandeltempo afleggen. Rennen is NIET toegestaan. De Nacht is geen wedstrijd. Iedere deelnemer vecht een verbeten strijd uit met de vermoeidheid en de uitputting. Iedere wandelaar die deze ‘monstertocht’ uitloopt is voor de organiserende WSV “De Veldlopers” een winnaar. Het liefst zien de organisatoren van “De Nacht” dat iedereen, goed getraind aan de start verschijnt en de eindstreep in Gulpen haalt. Bij de intocht op zondag, omstreeks het middaguur, wacht elke wandelaar een geweldig onthaal. Tussen duizenden applaudisserende mensen worden zij bedolven onder een zee van bloemen.

Voor de supporters van de wandelaars en alle andere achterblijvers in Gulpen zal op zaterdagavond, vanaf omstreeks 20.00 uur en op zondag, de dag van de binnenkomst, vanaf omstreeks 11.00 uur, op diverse plaatsen in Gulpen, langs het parcours, muzikale activiteiten plaatsvinden. Het hoogtepunt zal daarbij zijn op zondagmiddag vanaf omstreeks 12.30 uur, tijdens de intocht van de wandelaars. Bovendien wordt sinds 2005 door de organisatie een sfeerprijs uitgeloofd aan die groep mensen/stichting/organisatie die de mooiste sfeer voor de wandelaars onderweg creëert. Dit kan zijn de mooist versierde straat ’s-nachts tot de meest tot de verbeelding sprekende (muzikale) activiteit langs het parcours.

Het ontstaan

De Nacht van Gulpen is ontstaan met ‘een eenvoudige wandeling’. Op 18 juni 1977 loste de toenmalige burgemeester van Gulpen het startschot voor de 1e Nacht van Gulpen. 197 deelnemers kwamen aan de start. Door de perfecte verzorging en ambiance onderweg was een nieuw evenement voor de langeafstandswandelaars geboren. Het bleek een schot in de roos te zijn: een nachtelijke wandeltocht over 70 km. door de Limburgse Heuvels. De daarop volgende jaren nam het aantal wandelaars spectaculair toe. In 1990 was het aantal deelnemers al gestegen tot 1746. Met de groei van het deelnemersveld nam ook de publieke belangstelling toe. In 1990 stonden volgens schattingen van de politie zeker 15.000 mensen langs het parcours.Vooral bij de aankomst in Gulpen zag het zwart van de mensen. Het applaus voor de binnenkomende wandelaars hield urenlang aan.

Inmiddels is het evenement uitgegroeid tot een mega-evenement, waarbij alleen al circa 350 vrijwilligers betrokken zijn bij de organisatie. Medewerkers belast met werkzaamheden als verkeersregelaars tot professionele masseurs en EHBO-ers. Uit de inschrijvingen die de organisatie zorgvuldig bewaart, blijkt dat de wandelaars komen van heinde en verre. De aantrekkingskracht van De Nacht schuilt in het parcours, de perfecte verzorging van de wandelaars onderweg en de ambiance. Vooral de perfecte verzorging geniet veel waardering bij de wandelaars.

Gulpen, dat in 2005 door de stichting Natuur en Milieu is uitgeroepen tot het mooiste wandelgebied van Nederland en in 2006 door de lezers van het landelijke Algemeen Dagblad (AD) tot superstreek van Nederland , staat voor velen synoniem voor De Nacht.

De eenvoudige wandeltocht van toen is uitgegroeid tot een ware sportieve happening in de Euregio.

De Nacht MOET je een keer gelopen hebben!

Ga de ultieme uitdaging aan en proef de unieke sfeer en ambiance.

Lid worden...Hoofdsponsoren

Plan Keukens Gulpener Bier Hendriks Landgraaf Media Groep Limburg Heuvelland Catering Cafe Paddock Gulpen Elektro Paul Kersten